Zero waste vaatteet ja asusteet

Zero waste vaatteet ja asusteet

Talvella 2022 Virkkukoukkusessa päätettiin alkaa valmistaa kaikki vaatteet zero waste periaatteella. Meillä havahduttiin ajattelemaan vaatteiden valmistuksessa sivutuotteina syntyvien tilkkujen ja jämäsuikaleiden valtavaa määrää. Siisteinä laakoina kerroksittain leikattujen ihanien mekkojen ja tunikoiden vieruspaloja meni ompelimoissa roskiin useita kiloja. Kangasta meni roskiin paljon, vaikka vaatteiden katveista leikattiin tuotannossa samalla jo meillä myytävät pipot, pannat ja hiuslenkit.

Zero waste on ajattelutapa, jonka tarkoitus maksimoida tuotteiden ja raaka-aineiden käyttöaste ja samalla minimoida jätteeksi päätyvien materiaalien määrä. Zero waste ideologia kannustaa tavoittelemaan sellaista elämäntapaa, josta jätettä ei synny – tai että sitä tulee mahdollisimman vähän. Zero waste termin alkuperäisessä ideassa jätteellä tarkoitetaan kaikkea, mitä ei voi kierrättää ja mikä päätyy lopulta poltettavaksi. Käytännössä Zero Waste on alun alkaen lähtenyt liikkeelle sekajätteen ja energiajätteen määrän minimoinnista. 

Zero waste ajattelu ulottuu kuitenkin nykyään jo pitkälle kodin jäteastioiden ulkopuolelle. Zero Waste käsitteellä tarkoitetaan nykyään laajasti jätteiden minimointia ja materiaalien mahdollisimman tehokasta hyödyntämistä sekä kierrätystä. Ei heitetä hukkaan jätteiksi mitään, mikä on käyttökelpoista tai voidaan uusiokäyttää jossain muodossa! Meillä tehtiin päätös kehittää Virkkukoukkusen vaatetuotantoa zero waste aatteen mukaiseksi.

Zero waste ajattelua kutsutaan vastuullisuudeksi, mutta meillä sitä ajatellaan maalaisjärkenä

Hyvä materiaali ei ole jätettä. Hyvien ja käyttökelpoisten leikkuujämäkankaiden päätyminen haaskuuseen suorastaan sapetti ja suretti meitä. Harmittelulla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, kun halutaan muutosta! Päätettiin laittaa töpinäksi ja alettiin oitis miettiä, miten Virkkukoukkusen vaatteista konkreettisesti saadaan waste vaatteita. Ryhdyttiiin kehittämään ideaa vaatetuotannosta ilman haaskuuta, ohjaamalla tekstiilituotannon sivuvirrat vielä napakammin hyötykäyttöön, jotta meidän vaatteet olisivat zero waste aatteen mukaisia.

Kohti zero waste vaatteiden valmistusta

Pyysimme, että vaatteita meille ompelevat yritykset Kiteeltä, Kuopiosta ja Espoosta lähettäisivät meille kaikki kankaiden leikkuissa syntyvät jämät. Tilkkupakettien saapuessa tutkimme, minkä muotoisia paloja oli vaatteiden lisäksi syntynyt. Siitä lähti liikkeelle villi ja vapaa ideointi.

Visioimme, minkälaisista tuotteista olisi asiakkaillemme eniten iloa ja hyötyä. Mietimme, miten saisimme jämäpalat hyötykäyttöön mahdollisimman tarkasti. Muisteltiin saamiamme asiakastoiveita ja mietittiin erilaisia vaihtoehtoja harkiten. 

Mitään turhakkeita ei hyvistä materiaaleista haluttu työstää, vaan päätettiin suunnitella Virkkukoukkusen vastemallistoa täydentäviä, toimivia ja asiakkaille tarpeellisia lisäasusteita.

Haluttiin ottaa tavoitteeksi Zero waste vaatteet ja vaatteiden valmistuksen ohjenuoraksi ajattelutapa, jossa tavoitellaan kestävämpää elämäntapaa, ilman turhaa jätettä. Päätös tarkoitti käytännössä sitä, että jatkossa käyttäisimme kankaat ja neulokset viimeistä tilkkua myöten. 

Omelimoilta jää paljon leikkuujätettä, näistä paloista tehdään huiveja
Leikkuujätettä tulee hurjat määrät ja nykyään se kaikki käytetään!!

Tilkkulaatikot olivat huikean inspiroivia! Kankaankappaleitten myötä päästiin tekemään iloista kuosikimaramatkaa sekä lähimenneisyyteen, että tulevaisuuteen. Palasia pyöriteltyämme tilkut alkoivat suorastaan itse näyttää, mitä hyvää niistä saisi. Ensimmäisen jämäpalalähetyksen kapeat ja pitkät trikoopinot tuntuivat haluavan meidän huomaavan niiden huikean potentiaalin huiveiksi. 

Asia oli selvä. – Mallimestarimme Mirka otti kappaleet ompelimoonsa ja eikä aikaakaan, kun hänen näppärissä näpeissään oli monikäyttöinen Lirpukka-huivi nähnyt päivänvalon. Nimi huiville syntyi palasista puhuttaessa, kun ne pitkät tilkut olivat juuri sellaisia somia, pitkiä ja kapeita, siis lirpukoita karjalanmurteella.

Mitä kaikkea meidän zero waste vaatteiden valmistuksessa syntyvistä jämäpaloista tehdään nyt?

Lirpukka huivit

Lirpukat oli ensimmäinen jämäpaloista syntynyt uusi tuoteinnovaatiomme. Lirpukat lanseerattiin myyntiin Kässämessut netissä tapahtumassa Facebookissa joulukuussa 2021. Nämä uutuustuotteet saivat todellisen lentävän lähdön, kun Kässämessujen Kreeta vieraili tuolloin putiikilla ja pidettiin Lirpukka show.

Päästiin nettimessuilla livenä esittelemään trikoista sekä collegesta valmistettujen huivien moninaisia käyttömahdollisuuksia vöiksi, hiuspannoiksi, huiveiksi kaulalle, piristämään asua kuin asua. Huivit suorastaan vietiin käsistä ja mallimestarimme Mirka sai polkea ompelukonetta urakalla koko messuviikonlopun ajan että saatiin huiveja tarpeeksi tyydyttämään kysyntää. Tilkkujen hävikistä herkuksi ajatus onnistui täydellisesti Lirpukka huivien nähtyä päivänvalon ja valloitettua pukeutujien sydämet.

Hurraa! Juuri tällaiseen lopputulokseen haluttiinkin päästä! Ajateltiin, että materiaalit saadaan hyödynnettyä järkevästi ja mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Haluttiin myös, että lopputuotteista tulisi sekä hyvännäköisiä, että hyödyllisiä tuotteita joille on aidosti tarvetta ja kysyntää. 

Lirpukka huivien kanssa onnistuttiin zero waste projektissa todella hyvin ja sen jälkeen alettiin miettiä, mitä tehdä muun mallisista jämäpaloista? Mallimestari Mirka otti kontolleen loput monien mahdollisuuksien palojen inventoinnit. Hän järjesti jatkojalostusta varten materiaaleista upean kangaskirjaston, lajitteli palat koon mukaan sekä jatkoi ahkerointia studiollaan ompelukoneen ääressä. Otimme omassa toiminnassamme isoja askeleita kohti mahdollisimman pienihävikkistä tekstiiliteollisuutta – zero waste vaatteiden valmistusta.

Virkkukoukkusen mallimestari Mirka juuri järjestämässään työskentelytilassa. Laatikot pursuaa jämäkankaita
Mallimestari Mirka kangaskirjastossa

Pätsä-lätsät

Jämäpalat vain pienenivät ja seuraavaksi ideariihen pyörittelyyn päätyi kämmenenkokoisia pieniä trikoo- ja collegelämpäreitä. Alettiin haaveilla retrolippiksistä. Oi, miten mukava olisikaan hattu, jossa olisi pieni auringolta ja tuulelta suojaava lippa, lätsän kuupassa kokoa sen verran reilusti, että nutturakin sinne mahtuisi ja lakki olisi mutkaton ja reipas monen menon päähine.

Sellainen oli ehdottomasti saatava mallistoon! Koukkusen yrittäjä Tiina kertoi Mirkalle, mitä alettaisiin seuraavaksi työstää. Mirka otti ideasta kiinni ja pian Virkkukoukkusen myymälässä päästiin jo mallailemaan protokappaleita Koukkusen tyttöjen päihin. 

Lippis oli täydellinen! Se nimettiin Pätsäksi. Pätsä-lätsä. Sehän se on! Ja vau, siihen saatiin menemään pieniä leikkuutilkkuja! Lakkeja tehtiin valikoimiin ensin kahta kokoa, ajatuksella pienempi ja isompi. Asiakastoiveiden perusteella kaavoitettiin lisäksi vielä kolmas xxs-koko ihan pienille junioreille päähineen tarvitsijoille.

Kevät 2022 muodostui Pätsä-lätsien kevääksi. Kesällä auringon porottaessa lipallinen kevyt päähine tuli myös tarpeeseen. Syksyllä pohjoistuulen alettua vihmoa, huomasivat myös pyöräilykypärää käyttävät asiakkaamme Pätsä lippiksen hyvät ominaisuudet. Myöskään bad hair day:stä ei ole tietoakaan kun nakkaa vain lakin päähän.

Virkkukoukkusen uniikit helminauhat ja asusteet miehille

Huivi- ja lippis-proggisten jälkeen Mirkalle jäi leikkuujämistä enää onnettoman kapeita suiroja trikoota jäljelle. Niistä hän ompeli putkiloita, joiden parissa Koukkusen Tiina vietti lomalla laatuaikaa ja pujotteli niihin helmiä. Ja vot! Virkkukoukkusen uniikit helminauhat olivat syntyneet. Helmet päätyivät myyntiin pelkästään kivijalkaputiikkiin uniikin ulkonäkönsä vuoksi, joten näitä voit ihastella ja ihmetellä vain Virkkukoukkusen myymälässä Imatralla! Jos haluat asustevalikoimaasi jotain värikästä ja täysin uniikkia, näitä helminauhoja ei takuulla ole olemassa kahta samanlaista.

Ylijäämästä on tehty myös makeita miesten asusteita: Herras- ja Keikari-setit, eli solmiot, rusetit ja taskuliinat tehdään naisten juhlavaatteiden kudottujen puuvillasatiini- ja popliinikankaiden leikkuuaarteista. Miesten asusteet mahdollistavat myös pariskuntien tyylikkään samistelun. Pienille pojille tehtiin myös oma rusettikoko.

Pikkuisia paloja erilaisista tuotantomme neulos- ja kangasmateriaaleista lähetetään myös kiitoskirjeen mukana tilaajille hiplattaviksi – siinä saa jo hyvän tunnun, että miten ihania, napakoita ja hyväntuntuisia meijän käyttämät neulokset ja kankaat on!

Virkkukoukkusen zero waste vaateet projekti on inspiroinut yrittäjää myös taiteen tekemiseen

Tuotteiden ja mallitilkkujen lisäksi ylijäämäpalat ovat inspiroineet myös taiteeseen. Virkkukoukkusen Tiina on tehnyt jo useamman trikooryijyn ylijäämäpaloista. Viisitoista metriä pitkä kuosikimara komeilee tällä hetkellä kaupalla kassan yläpuolella katossa ja ihastuttaa putiikilla viihtyviä asiakkaita.

Ryijy trikookuteesta
Virkkukoukkusen Tiinan tekemä 15 metrinen kuosikimara taideteos. Sisällä on käytettyä superloonia ja epäsäännöllien säännöllisesti kuosimakkaraan on sidottu pampuloita trikookuteella.
15 metriä pitkä kuosikimara

Zero waste vaatteet ja muut ideoimamme tuotteet ovat keränneet paljon kiitoksia ostajiltaan. Tiedämme olevamme oikealla polulla kun saatiin tekstiilimateriaalien ohivirtailut pysäytettyä hyötykäyttöön. Nyt sinulla on valittavanasi Virkkukoukkusen vaatemalliston Suomessa ommeltuja mekkoja ja tunikoita arkeen ja juhlaan.

Niiden lisäksi löydät valikoimasta leggingsejä, huiveja, lakkeja, hiuslenkkejä, ja solmioita. Kaikkea tarpeellista ja mieltä kohottavaa! Persoonallista, värikästä, helppohoitoista ja käytännöllistä päälle pantavaa. Mukavaa vaatetta ja asustetta monessa eri koossa. Kaikki näistä tehdään iloksesi zero waste periaatteella.

T: Tiina & Koukkusen väki

Ihanaa, että luit tämän zero waste vaatteet artikkelin!

Haluaisitko seuraavaksi tietää, miten meidän Suomalainen vaatemerkki Virkkukoukkunen on syntynyt ja mitkä arvot zero waste ajattelun lisäksi on meille tärkeitä? Lue seuraavaksi: Värikäs suomalainen vaatemerkki Virkkukoukkunen

Virkkukoukkusen Tiinan ihan kaikkein vihoviimeisistä jämäpaloista tekemä värikäs ryijy hienoissa punaisissa kehyksissä
Ensimmäinen ryijy, suunnittelu ja toteutus Tiina Kärkäs-Sund

Lähteet

Zero waste ajattelu, ZWF

Zero waste käsitteenä, Wikipedia