Virkkukoukkusen monikäyttöinen Lirpukkahuivi päähän, kaulaan tai vaikka vyöksi - kuosina Mehtä.

Värien voimaa pyykkipäivästä toiseen

Näin peset Virkkukoukkusen vaatteet

Miten Virkkukoukkusen vaatteet kannattaisi huoltaa, että niiden värit ja materiaalit säilyvät mahdollisimman pitkään pirtsakoina ja hyvinä, eli juuri sellaisina, kuin haluammekin!

Ennen pesuohjeisiin perehtymistä otetaan muutama askel taaksepäin. Vaatteissamme käytettävät neulokset ja kankaat printataan ympäristöystävällisesti reaktiivivärein. Tällä tekniikalla voidaan toteuttaa pieniäkin yksityiskohtia sisältäviä kuvioita, eikä käytettävien värien määrää ole rajoitettu. Suunitellessa ja piirtäessä voi ja saa siis revitellä sydämensä kyllyydestä niin monella sävyllä kuin kuvio vaatii.

Koukkusen vaatteisiin käytettävät materiaalit ovat laadultaan joko kudottua sataprosenttista puuvillaa, puuvillan ja elastaanin yhdistelmästä syntyvää napakkaa jerseyneulosta tai collegeneulosta.

Ja nyt asiaan! Seuraavaksi kerron, miten peset ja huollat vaateaarteitasi:

Kirjopesuaine on siun valinta aina, kun peset värillisiä vaatteita. Se ei sisällä valkaisuaineita, joten värit pysyvät hienoina pidempään.

Pese 100% puuvillasatiinista, jerseyneuloksesta tai collegesta tehdyt tunikat ja mekot nurinpäin käännettyinä, pyykkikoneessa keskenään samanväristen kanssa. Pese vaatteet koneessa siksi, että veden lämpötila on varmasti pesuohjeen mukainen. Nurinpäin siksi, että koneen on turha antaa myllyttää ja kuluttaa ihanan vaatteesi paraatipuolta. 

Noudata pesuohjeissa kerrottua lämpötilaa. Jos peset vaatteet alemmassa lämpötilassa kuin pesuohjemerkinnät ohjeistavat, voi käydä niin, että värit sekoittuvat keskenään. Jos taas pesuohjeissa määritellyn veden lämpötilan päättää ylittää, voi lopputuloksena olla kutistuneet vaatteet. 

Pesuohje Virkkukoukkusen trikoo- ja collegekankaisille vaatteille
Pesuohje Virkkukoukkusen satiinisille vaatteille

Älä survo konetta täyteen, jotta vaatteisiin ei tule pesuryppyjä ja pyykki mahtuu huuhtoutumaan kunnolla.

Nestemäiset pesuaineet ovat paras ratkaisu, koska ne eivät sisällä zeoliittia, joka pölisee, voi ärsyttää allergikkoja ja pahimmassa tapauksessa majoittuu tukkimaan pesukoneen onkaloita ja tuottaa myös tympeää hajua. Jos käytät huuhteluaineena pyykkietikkaa (tai väkiviinaetikkaa), se raikastaa vaatteiden lisäksi myös pyykinpesukonetta. Itse tykkään pyykätä tuoksuttomalla nestemäisellä kirjopesuaineella ja kyytipojaksi lorautan huuhteluainelokeroon kivan tuoksuista pyykkietikkaa. Toisinaan käytän marseillesaippuapohjaisia nestemäisiä tuoksullisia pyykinpesuaineita ja huuhteluaineeksi lirautan tilkkasen väkiviinaetikkaa. Älä käytä “tavallista” pyykinhuuhteluainetta vaatteisiin, joissa on elastaania, sillä se löpsäyttää joustavuutta tuovan kuidun ja suorastaan tuhoaa sen. Pyykkietikka sen sijaan sopii huuhteluaineeksi myös joustaville materiaaleille. 

Sitten on vuorossa pyykkihuollon kikka kolmonen

Olen värinkeräysliinojen ylin ystävä. Värinsieppaajaliina pyykin seassa auttaa mm. pitämään värikkäiden vaatteiden valkoiset kuviokohdat valkoisempina ja värit muutenkin selkeämpinä ja siistimpinä. Värinkeräysliinoja on sekä kertakäyttöisinä, että kestoliinoina, joita voi huoleti rumpsuttaa pyykin mukana muutamia kymmeniä kertoja. Itse merkkaan vedenkestävällä permanet-tussilla tukkimiehen kirjanpidolla, kuinka monta kertaa värisieppaaja on koneessa veivannut. Pyykkitouhuista eläköidyttyään liina siirtyy vielä rättien valtakuntaan.

Pesuohjelman päätyttyä ota pyykki kuivumaan mahdollisimman pian. Oio ja kuosittele vaatteet. Mitä se kuosittelu tarkoittaa? No sitä, että palautat koneessa myllänneet vaatekappaleet oikeisiin mittoihinsa hellästi suoristelemalla. Voit kuivattaa Koukkusen vaatteet joko pyykkitelineessä, narulla tai ripustaa ne vaatepuuhun, ihan miten vaan. Älä kuitenkaan kuivata pyykkiä suorassa auringonpaahteessa, sillä aurinko voi haalistaa tekstiilit yllättävän nopeasti. 

Mielestäni Virkkukoukkusen trikoovaatteet eivät tarvitse silitystä, kun ne kuosittelee ja oikoo pesun jälkeen ja laittaa siististi kuivumaan. Jos haluat vaatteillesi rautaa näyttää, valitse lämpötilaksi 150 astetta, eli kahden pisteen silitys. Puuvillasatiini silitetään 200 asteessa, eli kolmea pistettä näyttää silloin silitysrauta. Satiinit, eli pomsisidoksiset kankaat, rakastavat silitystä, koska kankaan pinnassa olevat pitkät loimi-, tai kudelankajuoksut heijastavat valoa ja silittämällä tuo kaunis, himmeä kiilto säilyy kankaassa.

Näillä pyykinpesuvinkeillä huollat vaateitasi hellästi ja huolella ja ne ovat ilonasi pitkään.

Mukavaa pyykkipäivää!

T. Tiina