Kirjailija Satu Rasa: Kaamosväsymys – pimeän kauden selviytymisopas

Satu Rasa, Kaamosväsymys – Pimeän kauden selviytymisopas

Pimeän kauden selviytymisoppaassa on haastateltu myös Virkkukoukkusen Tiinaa aiheesta dopamiinipukeutuminen, sillä Virkkukoukkunen on tunnetusti värikkään arjen mestari!

Meillä on nyt ilo ja kunnia saada kirjailija Satu Rasa tänne Koukkusen blogiin vieraaksi kertomaan dopamiinipukeutumisesta.

Värikkäästä dopamiinipukeutumisesta virtaa talveen

Pimeä kaamosaika on taas laskeutunut Suomeen ja kaikki piristyskeinot ovat tarpeen seuraavien kuukausien aikana. Dopamiinipukeutuminen, eli oman mielialan nostaminen värikkäiden vaatteiden avulla, on noussut trendiksi viime vuosien aikana maailmalla. Mikä muu trendi sopisikaan paremmin talveemme?

Suomalaiset pukeutuvat pimeään talviaikaan usein tummiin vaatteisiin, mikä on aivan nurinkurista. Kärjistetysti voi sanoa, että talvisin takit ovat katukuvassa mustia, villeimmillään tumman sinisiä. Mustaa pidetään tyylikkäiden ihmisten värinä, vaikkei se ehkä pue parhaalla tavalla talven pimeydessä.

Dopamiini on aivojen välittäjäaine, oikea onnellisuushormoni, jonka toimintaan voimme jokainen vaikuttaa myös itse. Dopamiinipukeutumisessa omaa mielialaa nostetaan pukeutumalla värikkäisiin vaatteisiin ja parhaimmillaan dopamiinipukeutuminen antaa itsevarmuutta esimerkiksi työtilanteissa.

Ihmiset ovat värjänneet kankaita ja pukeutuneet värikkäisiin vaatteisiin tuhansia vuosia. Värit ovat symboloineet ihmisille eri asioita eri kulttuureissa. Täällä Suomessa ajattelemme, että keltainen ja oranssi tuovat energiaa, kun taas vihreä ja sininen ovat rauhoittavia värejä. Värikkäillä vaatteilla voi myös erottautua, esimerkiksi pienikokoinen kuningatar Elisabet II pukeutui aina esiintyessään värikkäisiin vaatteisiin. 

Oma vaatekaappini oli vielä muutama vuosi sitten täynnä mustia vaatteita, kunnes ne alkoivat nyppiä talvisin toden teolla. Nykyisin pukeudun talvella värikkäisiin vaatteisiin ihan tarkoituksella. Suosikkini on kirkkaan oranssi toppatakki, joka on melkoinen huutomerkki lähikaupassa. Takki saa aina osakseen hyväntahtoista hymyilyä, toisin kuin vanhat mustat toppatakkini. 

TikTokissa levinneessä dopamiinipukeutumisen haasteessa päälle vedetään joka aamu vaatteet, jotka kuvaavat omaa mielialaa. Tuskin värivalinta on musta joka talviaamu? Vinkkejä värikkäämpään arkeen löytyy TikTokin lisäksi myös Instagramista hastagilla #dopaminedressing.

Riemunkirjavaa talviaikaa!

Satu Rasa

Kaamosväsymys – pimeän kauden selviytymisopas on nyt saatavilla Virkkukoukkusen verkkokaupasta!