Napinkulman purkutaidetalo

Napinkulman purkutaidetalo

Mitä on purkutaide? 

Purkutaide on purkua odottavien erilaisten kiinteistöjen hyödyntämistä taiteen esittelypaikkana ennen kuin rakennukset lopullisesti katoavat katukuvasta. Se tuo ja luo näkyväksi jotain todennäköisesti nukkavierua kaupunkinäkymää, jota silmä on tottunut välttelemään. Näin myös Imatralla.

Imatran kaupunki etsi helmikuussa taiteilijoita Napinkulman purkutaideprojektiin. 

”Tavoitteena on elävöittää vanhan kiinteistön ilmettä sen viimeisten kuukausien ajaksi. Ideana on lisätä yleistä viihtyisyyttä ja wow-elämyksiä”, elinvoimajohtaja Susanna Issakainen kertoi Imatran kaupungin tiedotteessa.

Tyhjästä nyhjäsemään
Mari hinkkaa ikkunoita

Monenlaista katsottavaa

Näytteillä on muraaleja, instalaatiota, valoteoksia, isoja maalauksia ja satumaista tunnelmaa. Myös paikalliset aiheet näkyvät seinäpinnoissa.

Oman panoksensa Napinkulman purkutaideprojektiin antavat Harri LunkkaInna Pulkkinen (taiteilijanimeltäänPoppamaija), Pauli ParkkinenTiina Kärkäs-Sund ja VirkkukoukkunenHenrik FrondeliusKirsi Holsti ja Tatjana Zaitsenkova.

Purkutaide virkistää katukuvaa Imatrankoskella, Helsingintien ja kävelykatu Koskenpartaan kulmassa sijaitsevassa Napinkulman purkukuntoisessa liiketalossa kevääseen 2024 asti. Sen jälkeen on tavoitteena pistää kiinteistö muistojen albumiin ja suunnitelmissa on toteuttaa sen paikalle väliaikainen puisto. 

Pohjavärit seinämaalaukselle
Seinämaalaus alkoi ryöpsyä myös lattialle

Kekkerit

Toteutin Virkkukoukkusen myymälän naapurissa sijaitsevaan entiseen Seppälän liiketilaan värifantasian Koukkuslandiasta, mm. seinämaalauksia ja esinekokoelmaa yhdistelevän installaation nimeltään Kekkerit.

Useampia viikkoja vierähti toteutusta suunnitellessa ja itse fyysisessä tekemisessä. Maalausrupeama oli hyvin intensiivinen ja yhtäaikaa sekä energisoiva että täysin mehut puristava. Trikooryijypaloja tuli navottua urakalla ja kolmen ”Kuosien ilotulitus”-mobilen rakentamisessa vierähti iloisesti iltoja ja viikonloppuja.

Kekkereillä on väkeä. Tässä he ovat vasta piirroksina ilman vaatteiden kuoseja
Virkkukoukkusen jämien jämätilkuista syntyi myös ryijytekniikalla toteutettu istuinpäällinen tuoliin
”Kuosien ilotulitus” syntyi jämien jämätilkuista Virkkukoukkusen vaatevalmistuksen virroista, tapettiliisteristä, tuulensuoja kartongeista ja rautalangasta
Tohtisitko istua?
Trikooryijy suorastaan loistaa

Näyteikkunoita liiketilan ulkopuolella maalatessani sain niin sydämellisiä ilostuneita kommentteja ohikulkijoilta, että vakuutuin panostuksen menneen kirjaimellisesti maaliin ja purkutaiteen tuottavan katsojille ja kokijoille juuri sitä mikä oli tarkoituskin.

Liikehuoneen ulkopuoliset kuvat ovat nimeltään ”Alkusoitto”

”Kekkerit” teoksessa lähtökohtana oli tehdä maalaten, tekstiiliteoksilla sekä huonekaluilla hämmästyttävän iloinen tila, jossa ryöpyteltäisiin Virkkukoukkuselle tunnusomaisilla väreillä, kuoseilla ja kuvioilla.

”Hattarakoneesta” seinämaalaus vaiheessa
Kekkerit ovat jo käynnistymässä
Huonekaluja maalauksessa “Unelmien puutarhassa”

”Kekkerit” summaa myös kokonaisuutena Virkkukoukkusen ytimen. Tehdään näkyväksi näkymätöntä, pistetään hanat kaakkoon ja kunnolla iloa ilmoille! Ajan hampaan näykkimä Napinkulma saa installaation ansiosta kohotetun lähdön ja iloiset jäähyväiset. Koukkusessa (ja Imatralla) vierailevat saavat lisää katsottavaa. Minä saan luoda 😄

”Kekkerit”

”Kekkerit” teos on toteutettu pitkälti jo olemassa olevista materiaaleista, kuten kierrätyksenä saaduista huonekaluista, jämien jämätilkuista Koukkusen vaatetuotannosta ja vanhoista tekstiilinmaalauspigmenteistä. Teos on suunniteltu katsottavaksi näyteikkunoista ja niitä kannattaakin kiertää ja tiirailla liiketilaan. Jos oikein hyvä mäihä käy, niin teoksen sisällä saattaa päästä käymään. 

Lattialla on ”Puutarhajuhlat”
Kurkistus kekkereihin
Maalaushommien ollessa loppusuoralla on hymy herkässä

Virkkukoukkusen Tiina Kärkäs-Sundin toteuttama ”Kekkerit” installaatio Napinkulmassa sisältää: 

Ulkopuolelen maalaukset nimeltään ”Alkusoitto”

Tuulikaapissa ”Tervetuliaiset”

Lattialla ”Puutarhajuhlat”

Seinämaalaukset ”Unelmien puutarha” ja ”Hattarakoneesta”

Katosta riippuu ”Kuosien ilotulitus”

Nähdään Kulmilla!

T. Tiina