Kuva Virkkukoukkusen myymälän edestä Imatralta. Meillä on aina paljon rekvisiittaa kaupan edessä, tässä näkyy vanha mummopyörä sekä lasten pyörä, jota on koristeltu valtavalla määrällä erilaisia tekokukkia. Kuvassa on myös suuret laatikot, jotka on päällystetty ihanilla papereilla sekä vihreitä ilmapalloja Virkkukoukkusen 30-vuotisjuhlan kunniaksi.

Imatra, mitä kaikkee nähtävää ja koettavaa täällä on?

Imatra, mitä kaikkee nähtävää ja koettavaa täällä on?

Tässä blogiartikkelissa tutustutaan Virkkukoukkusen kotipaikkakuntaan Imatraan. Tiesitkö muuten, että Imatra on Suomen vanhimpia matkakohteita ja Imatralle on reissattu jo 250 vuotta? 

Imatralla on monenlaista nähtävää ja koettavaa, siis paljon muutakin, kuin Virkkukoukkusen mahtava elämysmyymälä kävelykatu Koskenpartaalla. Myymälä on aivan kaupungin keskustassa, Imatrankoskella. Tästä artikkelista löydät Virkkukoukkusen perustajan ja Luovana johtajana toimivan Tiina-Kärkäs Sundin parhaat matkailuvinkit Imatralle ja pääset samalla samalla tutustumaan myös Imatran matkailun historiaan.

Imatra, Suomen vanhin matkakohde. Kuvassa on vanha Imatran kartta.

Imatran matkailun historiaa

Imatrankoski on oikeastaan Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys. Koko Suomen matkailuhistorian voidaan katsoa alkaneen vuonna 1772, kun Venäjän keisarinna Katariina Suuri vieraili Imatralla ihailemassa koskea. Imatralla riitti matkailijoita vilkkaasti 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa, sillä varakkaat pietarilaiset olivat ihastuneet kaupunkiin. Pietarista oli tuolloin matkaa Suomen rajalle vain nelisenkymmentä kilometria, eivätkä rajamuodollisuudet rajoittaneet matkustamista. Olihan Suomen suuriruhtinaskunta tuolloin autonominen osa Venäjää.

Imatra oli tuolloin suosittu ostosmatkailukohde pietarilaisille, sillä Suomessa tiet ja muutkin palvelut olivat paremmassa kunnossa kuin Venäjällä ja Suomeen oli helppoa matkustaa verrattuna Keski- ja Etelä-Euroopan maihin.

Katariina Suuren vierailu Imatralla aloitti perinteen esitellä villinä virtaavaa Imatran koskea Venäjän valtaapitäville erityisissä näytöksissä, joissa kosken kuohuihin heiteltiin veneitä, tynnyreitä ja soihtuja. Aleksanteri I seurasi isoäitinsä Katariina II:n jalanjälkiä ja matkasi katsomaan Imatrankoskea vuonna 1803. Keisari Aleksanteri III kävi Imatrankoskella kahdesti, kruununperijänä 1858 ja uudelleen Lappeenrannan vierailunsa yhteydessä vuonna 1891.

Vuonna 1892 Imatralle rakennettiin rautatie ja se puolitti Pietarista Imatralle matkustamiseen kuluvan ajan. Matkailijoita idästä riitti ja vuonna 1903 valmistui Jugend tyylinen upea Valtionhotelli Imatrankosken rannalle. Ensimmäiseen maailmansotaan asti matkailu Imatralle oli erittäin vilkasta, kunnes sota sulki Venäjän rajan. Suomalaiset matkailijat kuitenkin löysivät Imatrankosken vetovoiman uudestaan 1920-luvulla ja Imatran matkailulla alkoi taas nousukausi.

Edelleen 2020-luvulla Imatrankoski ja Imatra vetävät puoleensa matkailijoita niin Suomestakuin Euroopastakin. Tutustutaan Imatran nähtävyyksiin ja huvitteluihin vähän paremmin!

Virkkukoukkusen Tiinan matkailuvinkit Imatralle

Virkkukoukkusen Tiinan piirtama Imatran kartta ja erilaisia nähtävyyksiä ympäri Imatraa kartalla.

1. Virkkukkoukkusen elämyskauppa 

Kun saavut seutuville, löydät Virkkukoukkusen elämyskaupan ihan kaupungin ytimestä Imatrankoskelta, eli KULMILTA! 🙂

Kauppa on täynnä oman mallistomme Suomessa suunniteltuja sekä valmistettuja vaatteita, asusteita ja pieniä kivoja lahjaideoita.

Palvelemme kaupungin ytimessä Imatrankosken kävelykadulla osoitteessa Koskenparras 4.

Nähdään kaupalla!

Psst. Voit ihastua ja tilata meidän värikkäät vaatteet ja sisustustuotteet myös verkkokaupasta!

Bonusvinkki: Virkkukoukkusen myymälän vieressä on Napinkulman liiketalo, joka puretaan 2024. Purkamiseensa asti Napinkulman liiketalo esittelee upeaa taiteilijoiden loihtimaa purkutaidetta. Jos tulet Imatralle ennen kuin Napinkulman liiketalo puretaan, ihaile ilmaiseksi taidetta, jota myös Virkkukoukkusen Tiina on loihtinut kaupungilla kulkijoiden iloksi!

Virkkukoukkunen osallistui taidetempaukseen laatimalla installaatiokokonaisuuden ‘Kekkerit’. Kekkerit juhlii Virkkukoukkusen 30-v juhlavuotta tuoden katukuvaan iloa, väriä, valoa, kuvioita ja Koukkusen sielunmaisemaa.

2. Valtionhotelli

Ja matka jatkuu! Melkein Virkkukoukkusen vieressä on upea jugendlinna Valtionhotelli, tuttavallisemmin Valtsu, joka pitää ehdottomasti vähintäänkin käydä ihastelemassa. Valtionhotellissa voit yöpyä historiallisessa kauniissa linnamaisessa rakennuksessa aivan Imatran kosken vieressä. Valtionhotelliin liittyy paitsi historian havinaa, myös huhu linnassa aaveena vaeltavasta harmaasta rouvasta! Hotellissa on lisäksi ravintola ja baari, sekä viihtyisä sauna- ja uima-allasosasto.

Imatran jugend tyylinen linnaa muistuttava valtionhotelli.
Imatrankosken padottu uoma, kun vesi virtaa uomassa.

3. Imatrankosken padottu uoma 

Kävele Valtsulta seuraavaksi Koskisillalle päin. Imatrankosken padottu uoma on upea ja vaikuttava näky kuiviltaankin. Mikäli reissusi osuu kesällä koskinäytöskaudelle klo 18 kantturoihin, pääset kokemaan myös vapaana kuohuavan Vuoksen mahtavat pauhut, kun patoluukut aukaistaan ja vesi johdetaan tähän alkuperäiseen kulkureittiinsä. Tarkista koskinäytösaikataulut osoitteesta kansallisihme.fi

4. Kruununpuisto

Pujahda portaita pitkin alas Kruununpuistoon ja etsi aikaperspektiiviltään huikeita jääkauden jälkinäytöksen muokkaamia taideteoksia, hiidenkirnuja. Nauti puiston maisemista, ota vaikka evästä matkaan ja istahda ihailemaan puistoa penkille! Kruununpuisto on kaunis historiallinen kohde, joka on itseasiassa Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue! Imatrankosken maisemallista arvoa alettiin suojella jo 1800-luvulla. Kosken rannalle perustettiin Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue, Kruununpuisto, jo vuonna 1842 Venäjän tsaari Nikolai I allekirjoituksella.

Kruununpuistosta löytyy hiidenkirnuja ja muita jaakauden jalkia.

5. Voimalaitos

Jatka jalkaisin seuraavalle sillalle. Sieltä näet voimallisesti virtaavan Vuoksen veden tanssivan pyörteinä kohti Fortumin voimalaitosta. Näin on ollut jo lähes 100 vuoden ajan. Imatralla ja Vuoksessa liikkuvan veden voima muunnetaan uusiutuvaksi energiaksi kahdessa vesivoimalaitoksessa. Vau!

6. Ravintola Sula

Jos on kesä, olet nälkäinen ja maistelisit mieluusti maukasta pitsaa Vuoksen maisemista kiireettömästi nautiskellen, niin suuntaa seuraavaksi Ravintola Sulaan Puomikujalle. Hampurilaiset on täällä myös tosi hyviä, älä unohda dippejä!

7. Koe Imatra ulkona liikkuen: Vuoksen lenkki

Jos haluat lenkkeillä tai pyöräillä imatralaiseen tyyliin, kierrä Vuoksen lenkki. Oot nimittäin jo hyvässä alussa! Pyörä- ja kävelytie viistää aivan Vuoksen varressa upeissa maisemissa.

8. Vuoksi

Vuoksi on siis Imatran halki virtaava joki kaupungin keskellä. Vuoksen maisemia voit tutkia kävellen tai pyöräillen Vuoksen Lenkillä, mutta ihailla muutenkin liikkuessasi Imatralla.

9. 10. ja 11.

Kiinnostaako sinuu nähdä ihan konkreettisesti, miten lähellä Venäjän rajaa Imatra on?

Jos kiinnostaa, niin voit esimerkiksi kiivetä Mellonmäen huipulle (9.) ja suunnata katseesi itään, siellä se naapurimaa on. Muita vaihtoehtoja on käydä kääntymässä Imatran Rajatarkastusaseman (10.) läheisyydessä tai ajella Räikkölään (11.) ja pian näkyy Rajavyöhykekylttejä.

12. Ukoska

Olisiko sitten jo munkkirinkilän mentävä kolo mahassa?

Suuntaa Ukoskaan, oli kesä taikka talvi. 1930-luvun lopulla rakennettu viehko ja rustiikkinen Hostel Ukonlinna munkittaa sokerisuita ympäri vuoden. Sinne pääset talvella myös hiihtäen! Pulahda kesällä samalla reissulla uimaan Ukonlinnan uimarannalle. Autollakin pääsee rantsuun ja munkkikahvilan viereen.

13. Imatran kylpylä

Lähistöllä sijaitsee myös Imatran Kylpylä ja satama.

Imatran kylpylässä on monipuolisesti tekemistä ja kylpylän läheisyydessä on useita upeita luontopolkuja, jotka tarjoilevat metsän rauhaa ja upeita maisemia Saimaalle! Käy kiertämässä retkeilylenkki, nauti luonnosta ja ota vaikka evästä matkaan. Käy ihailemassa Saimaan aaltoja ja nauttimassa maisemista aallonmurtajalla Kylpylän puoleisella rannalla.

Bonusvinkki: Imatralta ajat kymmenessä minuutissa myös Lappeenrannan kaupungin puolelle Holiday Club Saimaalle, joka on monipuolinen lomakeskus! Holiday Club Saimaalla on kylpylä, golfkenttä, kiipeilypuisto Atrenaliini ja tasokkaita ravintoloita.

14. Toivosen Leipomo

Paikallisia leipomotuotteita kannattaa ehdottomasti käydä ostamassa suoraan Toivosen Leipomosta Karhumäeltä. Natusen rieskaan rakastut. Niitä on myytävänä tosi monissa täkäläisissä ruokakaupoissa. Rieskoja kannattaa ehdottomasi ostaa myös tuliaisiksi!

Kiinnostaako kulttuuri? Kohteet 15. 16. 17. ja 18. tarjoaa siulle sitä!

Imatran teatteri (15.) esittää tykättyjä näytelmiä ympäri vuoden. Bussilasteittain väkeä käy talvisin näytöksissä uuden napakassa teatteritalossa ja kesällä tunnelmoidaan katetussa kesäteatterissa (16.) Kruununpuistossa vuoksen varrella.

Kesällä ota fillari tai auto alle ja suuntaa (17.) Jäppilänniemen Taidetielle. Imatran Taidemuseon sekä Käytävägallerian vaihtuviin näyttelyihin on vapaa pääsy. Löydät ne Mansikkalasta (18.) Kulttuuritalo Virrasta.

Muut museot ja menot tsekkaa kansallisihme.fi sivustolta.

Stora Enson tehdas Imatralla pimean aikaan.

19. Stora Enson Imatran tehtaat

Imatralla on myös vuodesta 1935 asti ollut paperiteollisuutta. Täällä on Stora Enson Imatran tehtaat, jotka on maailman suurimpia kuluttajakartonkitehtaita. Sisään tehdasalueelle ei pääse ilman työvelvoitteita, mutta mielikuvitusta ruokkivat tehtaan välkehtivät valot ovat korumaisen kaunis näky hämärässä ja pimeän aikaan tehdasalueen ulkopuolelta katsottuna Patotieltä.

Imatra on suomalainen kansallisihme, joka kannattaa kokea ainakin kerran elämässä!

On näitten ihmeellisyyksien lisäksi paljon muutakin mainioo ja mainitsemisen arvoista. Niin kuin esimerkiksi imatralaiset ihmiset!

Varaudu ainakin siihen, että siulle haastellaan, vaik ei tunnettais – vielä! Eteläkarjalaiset on uteliaita. Näillä seuduilla on aina ollut tärkeä tietää “kuka sie oot, mist sie tuut ja mitä siul on kassissais!” Kiitos, et teit tän virtuaalisen kierroksen Imatralle meidän kans, mut oot myös todella tervetullut käymään Imatral! Nähää mei kaupal!

T: Tiina & Virkkukoukkusen väki

Ps. Aina ajankohtaisia matkailuvinkkejä Imatralle löydät osoitteesta kansallisihme.fi ja koko seutukunnalle osoitteesta gosaimaa.com

Lähteet

Imatran matkailun historia

Tietoa Imatrasta

Oot tervetullut Imatralle! Nähdään! ❤️