Zero waste

Zero waste – kutsuvat sitä vastuullisuudeksi, myö sanotaan sitä maalaisjärjeksi

Vuosi sitten Virkkukoukkusessa havahduttiin kauhistuneina vaatteen valmistuksessa sivutuotteina syntyvien tilkkujen ja jämäsuikaleiden suurista määristä. Siisteinä laakoina kerroksittain leikattujen ihanien mekkojen ja tunikoiden vieruspaloja meni ompelimoissa roskiin kilo tolkulla, vaikka vaatteiden katveista leikattiin tuotannossa samalla jo mm. pipot, pannat ja hiuslenkit. 

Hyvä materiaali ei ole jätettä.

Kengännauhabudjetilla toimimiseen tottuneena hyvien ja käyttökelpoisten leikkuujämäkankaiden päätyminen haaskuuseen suorastaan sapetti ja suretti. Harmittelulla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, kun halutaan muutosta. Päätimme laittaa töpinäksi. Aloimme oitis työstämään ideaa vaatetuotannosta ilman haaskuuta. 

Pyysimme, että vaatteita meille ompelevat yritykset Kiteeltä, Kuopiosta ja Lahdesta (Tätä kirjoittaessa Lahti on vaihtunut Espooseen) lähettäisivät meille kaikki leikkuissa syntyvät jämät.

Tilkkupakettien saapuessa tutkimme, minkä muotoisia paloja oli vaatteiden lisäksi syntynyt, ja aloitimme villin ja vapaan ideoinnin! Visioimme, minkälaisista tuotteista olisi asiakkaillemme iloa ja hyötyä ja miten saisimme jämäpalat hyötykäyttöön mahdollisimman tarkasti. Muisteltiin asiakastoiveita ja mietittiin kokonaisuuksia. Mitään turhakkeita ei hyvistä materiaaleista lähdettäisi työstämään, vaan suunnittelisimme Virkkukoukkusen vaatemallistoa täydentäviä, toimivia ja asiakkaille tarpeellisia lisäasusteita. Maailmalla jylläävä Zero waste ajattelutapa, jossa tavoitellaan monenlaisin tavoin kestävämpää elämäntapaa, päätettiin soveltaa järkevöintihankkeemme ohjenuoraksi. Jatkossa käyttäisimme kankaat ja neulokset viimeistä tilkkua myöten ja tekstiilijätteen syntyminen minimoitaisiin.

Hurraa! 

Omelimoilta jää paljon leikkuujätettä, näistä paloista tehdään huiveja
Leikkuujätettä tulee hurjat määrät ja nykyään se kaikki käytetään!!

Tilkkulaatikot olivat huikean inspiroivia! Kankaankappaleitten myötä päästiin tekemään iloista kuosikimaramatkaa sekä lähimenneisyyteen että tulevaisuuteen. Palasia pyöriteltyämme tilkut alkoivat suorastaan itse näyttää, mitä hyvää niistä saisi! Ensimmäisen jämäpalalähetyksen kapeat ja pitkät trikoopinot tuntuivat haluavan meidän huomaavan niiden huikean potentiaalin huiveiksi. 

Asia oli selvä! Mallimestarimme Mirka töytyytti kappaleet ompelimoonsa ja eikä aikaakaan, kun hänen näppärissä näpeissään oli monikäyttöinen Lirpukka-huivi nähnyt päivänvalon. Nimi huiville syntyi palasista puhuttaessa, kun ne pitkät tilkut olivat juuri sellaisia somia, pitkiä ja kapeita, siis lirpukoita karjalanmurteella.

Lirpukka-huivit lanseerattiin myyntiin Kässämessut netissä -tapahtumassa Facebookissa joulukuussa 2021. Uutuustuotteet saivat todellisen lentävän lähdön, kun Kässämessujen Kreeta vieraili putiikilla ja pääsimme nettimessuilla livenä esittelemään trikoista sekä collegesta valmistettujen huivien moninaisia käyttömahdollisuuksia. Huivit suorastaan vietiin käsistä, ja Mirka sai polkea ompelukonetta urakalla koko messuviikonlopun ajan. Tilkkujen hävikistä herkuksi-ajatus onnistui täydellisesti! ❤️

Nyt näytti hyvältä!

Virkkukoukkusen mallisto on tehty Suomessa maalaisjärjellä, hyvällä mielellä ja puhtaalla omallatunnolla ilostuttamaan just Sinua!

Juuri tällaista toimintaa oli lähdetty ajamaan takaa: materiaalin järkevää käyttöä, hyvännäköistä ja tarpeellista lopputulosta. Mallimestari Mirka otti kontolleen monien mahdollisuuksien palojen inventoinnit, järjesti jatkojalostusta varten materiaaleista upean kangaskirjaston, sekä jatkoi ahkerointia studiollaan ompelukoneen ääressä. Näin otimme jo omalta osaltamme kunnon harppausta kohti mahdollisimman pienihävikkistä tekstiiliteollisuutta.

Virkkukoukkusen mallimestari Mirka juuri järjestämässään työskentelytilassa. Laatikot pursuaa jämäkankaita
Mallimestari Mirka kangaskirjastossa

Jämäpalat vain pienenivät ja seuraavaksi pyörittelyyn päätyi kämmenenkokoisia pieniä trikoo- ja collegelämpäreitä. Aloin haaveilemaan retrolippiksistä. Oi, miten mukava olisikaan hattu, jossa olisi pieni auringolta ja tuulelta suojaava lippa, lätsän kuupassa kokoa sen verran reilusti, että nutturakin sinne mahtuisi ja lakki olisi mutkaton ja reipas monen menon päähine. Sellainen oli ehdottomasti saatava mallistoon! Selitin Mirkalle mitä alettaisiin seuraavaksi työstää, hän otti ideasta kiinni ja pian täällä päästiin jo mallailemaan protokappaleita Koukkusen tytteleiden päihin. 

Lippis oli täydellinen! Se nimettiin Pätsäksi. Pätsä lätsä! Sehän se on! Ja vau, siihen saatiin menemään pieniä leikkuutilkkuja! Lakkeja tehtiin valikoimiin ensin kahta kokoa, ajatuksella pienempi ja isompi, mutta asiakastoiveiden perusteella kaavoitettiin lisäksi kolmas xxs-koko ihan junioreille päähineen tarvitsijoille. Kevät 2022 muodostui Pätsä-lätsien kevääksi ja kesällä auringon porottaessa lipallinen kevyt päähine tuli myös tarpeeseen. Syksyllä pohjoistuulen alettua vihmoa, huomasivat pyöräilykypärää käyttävät asiakkaamme myös Pätsä lippiksen hyvät ominaisuudet.

Huivi- ja lippis-proggisten jälkeen Mirkalle jäi leikkuujämistä enää onnettoman kapeita suiroja trikoota jäljelle. Niistä hän ompeli putkiloita, joiden parissa vietin lomalla laatuaikaa ja pujottelin niihin helmiä. Ja vot! Virkkukoukkusen uniikit helminauhat olivat syntyneet. Helmet päätyivät myyntiin pelkästään tänne kivijalkaputiikille uniikin ulkonäkönsä vuoksi, että tervetuloa yllättymään niistä sitten tänne kaupalle 😀

Ylijäämästä on tehty myös makeita miesten asusteita: Herras- ja Keikari-setit, eli solmiot, rusetit ja taskuliinat tehdään naisten juhlavaatteiden kudottujen puuvillasatiini- ja popliinikankaiden leikkuuaarteista. Miesten asusteet mahdollistavat myös pariskuntien tyylikkään samistelun. Pienille pojille tehtiin myös oma rusettikoko. 

Pikkuisia paloja erilaisista tuotantomme neulos- ja kangasmateriaaleista lähetetään myös kiitoskirjeen mukana tilaajille hiplattaviksi – siinä saa jo hyvän tunnun, että miten ihania, napakoita ja hyväntuntuisia ne meijän käyttämät neulokset ja kankaat on!

Eikä siinä vielä kaikki 😀 Tuotteiden ja mallitilkkujen lisäksi ylijäämäpalat ovat inspiroineet myös taiteeseen! Olen tehnyt jo useamman trikooryijyn ja 15 metriä pitkä kuosikimara komeilee tällä hetkellä kaupalla kassan yläpuolella katossa!

Lokakuussa 2023 esittelen tekemäni teokset Virkkukoukkusen 30-vuotis juhlavuoden kunniaksi pidettävässä näyttelyssä Kulttuuritalo Virrassa täällä Imatralla. Kerron siitä lisää sitten lähempänä h-hetkeä. 

Ryijy trikookuteesta
Virkkukoukkusen Tiinan tekemä 15 metrinen kuosikimara taideteos. Sisällä on käytettyä superloonia ja epäsäännöllien säännöllisesti kuosimakkaraan on sidottu pampuloita trikookuteella.
15 metriä pitkä kuosikimara

Ollaan täällä into pinkeänä! Tyytyväisyyttä aiheuttaa myös jo nyt tätä kirjoittaessa tieto siitä, miten hyvin zero waste-tuotteet on otettu vastaan. Satu hiirestä kissan räätälinä, kun ei tullut takkia, liiviä, eikä kukkaroakaan käännettiinkin täällä päinvastaiseksi. Materiaalien ohivirtailut pysäytettiin. Nyt Virkkukoukkusen mallistosta on valittavanasi Suomessa ommeltuja mekkoja ja tunikoita arkeen ja juhlaan, on leggingsejä, huiveja, lakkeja, hiuslenkkejä, solmioita ym. tarpeellista ja mieltä kohottavaa. Persoonallista. Värikästä. Helppohoitoista ja mukavaa.

Hii!

Tapaamisiin taas Virkkukoukkusen kanavilla!

T. Tiina

Ps. Nyt viikonloppuna 2.-4.12.2022 on taas Kässämessut netissä ja ihan just on päivänvalon nähnyt Sirpukka-huivi! Jos jämäkankaan määrästä ei synny enää Liprukka-huivia, niin siitä tehdään Sirpukka 🙂

Virkkukoukkusen Tiinan ihan kaikkein vihoviimeisistä jämäpaloista tekemä värikäs ryijy hienoissa punaisissa kehyksissä
Ensimmäinen ryijy, suunnittelu ja toteutus Tiina Kärkäs-Sund